Salut

SALUT

 

Dividim aquest apartat en dos subapartats: salut mental i salut física.

 

SALUT MENTAL

En aquest apartat volem compartir algunes reflexions i consells per intentar ajudar-vos a adaptar-vos  a aquesta situació d’emergència sanitària que estem vivint. Ens cal mantenir la calma i viure amb intel·ligència i bona disposició el fet de no poder sortir de casa.

Es tracta d’un decàleg de 10 punts i diversos recursos  que us detallem a continuació: 

 1. La durada de la reclusió. En primer lloc posar en consideració que la reclusió és temporal i es fa per protegir-nos i protegir la Comunitat, és un acte de Solidaritat social. El fet de ser temporal posa un límit a la situació i redueix la incertesa generadora d’ansietat. Ens recollim per ajudar-nos a combatre la propagació, fer-ho per la Comunitat ens dona sentit de pertinença i de grup social. No és la fi del món. El repte està en crear el nostre propi espai per viure i aprendre ( mentres ens protegim del SARS-CoV-2).

 2. L’espai: el domicili. Romandre en un espai més reduït de l’habitual pot generar angoixa, sobretot per als més inquiets. Badar pel balcó o la terrassa, variar els escenaris i caminar per la casa, fer rotacions de les persones que han de sortir per comprar són algunes estratègies, la darrera no val pels nens.

 3. La informació. Fem cas de les Autoritats Sanitàries. Una informació inadequada o que generi dubtes augmenta el sentiment d’incertesa i d’ansietat. Siguem curosos evitant la confusió i no ser transmissors de notícies no contrastades.

 4. L’activitat del dia a dia.
  1. No estem en un període de vacances, mantinguem al màxim una rutina i un horari d’activitats, com per exemple, el mateix horari d’anar a dormir i de llevar-nos.
  2. Fem una bona planificació d’activitats. És important tenir un equilibri entre les activitats d’autocura, lleure i productivitat: treballar, llegir,deures escolars, escoltar ràdio, veure TV, pel·lícules o sèries, etc. Ocupem el dia amb activitats valuoses i significatives, així gaudim i evitem caure en l’avorriment i mantenim el nostre cervell actiu.
  3. No oblidem mantenir una activitat física, caminem per casa, fem activitats de gimnàstica, provem de no restar sedentaris, cuidem el nostre cos. Fem una dieta saludable, incorporem hàbits de relaxació o meditació.
  4. No perdem el contacte amb les amistats i familiars. Aquesta vegada les xarxes socials ens poden ser de gran ajuda, així per exemple podem fer videoconferències.
  5. Tinguem cura de les persones, familiars i amics, més febles o que viuen soles. Avisem els serveis socials de persones en situació d’aïllament. En alguns indrets s’han iniciat programes especials per tenir cura de les persones més vulnerables (com persones sense sostre o persones grans).

 5. Les relacions familiars. Donem la volta a la situació domiciliària, és una ocasió per millorar i aprofundir en les relacions familiars, podem conversar més i enfortir els sentiments de parella i gaudir dels nostres infants.
  Ara més que mai ens pot ajudar tenir una bona educació emocional per garantir una bona salut mental.

  Quines pautes s’han de seguir per a educar correctament les emocions des de casa?
  En primer lloc, és important que des de casa es doni espai a totes les emocions, no només a les positives o a les negatives.
  És important saber i acceptar que tot el que sentim és vàlid i té raó de ser. Per tant, no hem de coartar un nen/a si plora o està trist, o renyar-lo perquè s’enfada o té por. El primer pas, doncs, és acceptar i tolerar que l’infant sent el que sent. També és important no deixar-lo sol amb aquesta emoció. S’aconsella que si l’infant  està trist o enfadat o té por, l’adult estigui al seu costat, ja que això li transmetrà seguretat i confiança.
  Els pares i les mares poden ser uns grans «contenidors» de les emocions dels fill. És molt més tranquil·litzador i reconfortant per a un infant que el seu pare o la seva mare l’abraci mentre plora, o li faci un massatge en moments de malestar emocional que no pas elaborar cognitivament el que ha passat, ha fet o ha sentit en aquests moments excepcionals.   
                 
 6. Els infants. Podem explicar la situació i el perquè estem a casa, són més savis del que, de vegades, pensem. Donem-los respostes clares i fem-los sentir segurs. El sentiment de seguretat protegeix. Ocupem-los, com ho fem nosaltres, alternant oci (especialment activitats com poden ser contes, pintar, esport, etc.) amb activitats escolars.

 7. Persones predisposades a patir angoixa. Existeix un grup de persones que pateixen d’hipocondria, una por malaltissa de patir malalties, tinguem cura de no augmentar les seves pors, escoltem-les amb paciència i respecte. A la vegada, aquestes persones tenen, habitualment, un professional de referència: doncs que no dubtin en contactar amb ell i obtindran els consells més adients a la seva situació.

 8. Mitjans de comunicació. No ens saturem de notícies negatives. Estiguem informats, no sobreinformats, sobre el virus. És molt important llegir llibres, veure pel·lícules… que ens motivin i alimentin la nostra esperança.

 9. Siguem positius i proactius. És convenient centrar-nos en el que tenim, no en les limitacions del moment, i tornar a gaudir dels “petits plaers” de la vida a la nostra disposició. És important ser  positius i  proactius en la lluita contra el coronavirus. Un bon exemple és com la comunitat maker està fent des de casa màscares i pantalles de protecció per als professionals sanitaris amb les impressores 3D. Cal relaxar-nos i distreure’ns. Acceptar que hi ha una part de la situació que no podem controlar ni preveure. Utilitzem tècniques per relaxar-nos (respiracions profundes, ioga, meditació, activitats o moviments que ens facin sentir bé). Intentem fer exercici . Gaudim del nostre temps lliure i de la gran oferta d’oci en línia gratuït de què disposem. Fem servir el sentit de l’humor.

 10. Convertim la crisi en oportunitat. Podem aprofitar aquests dies per reflexionar, cosa que podem fer poc en el neguit del dia a dia. Reflexionar sobre la nostra pròpia vida, sobre què li dóna sentit. Segurament la crisi actual ens ajuda a replantejar quines són les nostres prioritats vitals.

 

TREURE’N LA PART POSITIVA

Tenim un moment per parar i reflexionar sobre les nostres prioritats. És una gran ocasió per compartir tasques domèstiques i donar-hi valor. Aprofitem la calma per imaginar i crear: jocs per als infants, guions de teatre, poemes, il·lustracions, invents, projectes que teníem en un calaix. Recordem que només es tracta d’una situació temporal, que, un cop passada, tots haurem après moltes coses.

 

RECURSOS

Treball de Mindfulness ens pot ajudar a observar d’una forma conscient i intencionada el que passa aquí i ara. Prestant atenció als nostres pensamnents, sentiments i sensacions corporals amb una actitud curiosa, amigable sense jutjar o criticar , simplement acceptant el que està passant en el moment present.

Aquí podeu accedir a diferents webs sobre meditació per infants


Apps per treballar una ment sana

Respira” és un conte que va molt bé per als nens que no poden dormir perquè estan nerviosos. És un diàleg entre una mare i un nen.

"Children beyond" són tot un seguit de vídeos de meditació per nens que ajuden a relaxar.

El web "Chordify" ens permet escoltar música gratuitament i gaudir de totes les cançons que ens ajuden

També podem aprendre a tocar instruments.

Jocs per jugar en familia

Activitats educatives per compartir en família mentre duri el confinament

 


 

SALUT FÍSICA

Per tal de mantenir el nostre cos i la ment en bon estat i, d’aquesta manera ajudar-nos a prevenir les malalties, com el SARS-CoV-2, cal seguir algunes recomanacions importants per tal de mantenir una bona salut física i també un confinament saludable.

Aquestes recomanacions se centren sobretot en la importància de tenir un bon descans, alimentar-nos de manera correcta i també de fer un exercici físic de manera constant. Aquests tres aspectes ens ajudaran a tenir un bon sistema immunitari i d’aquesta manera disminuir el risc de contraure alguna malaltia. 

 

L’HORARI

Malgrat que pugui semblar irrellevant, cal que a les cases seguim un horari concret diàriament. Cal dedicar estones per a tot, per fer feina, per descansar, per comunicar-nos, per  fer exercici i també, sobretot, per a passar-ho bé.

Sobretot, malgrat que els infants i joves no vagin a l’Escola cal que mantinguin un horari i una rutina diària. El fet d’estar a casa pot ser un bon moment per implicar-los en les tasques domèstiques. Com sabeu, la neteja a les cases és molt important durant aquests dies, així que si ho fem entre totes serà molt més senzill! 

EL DESCANS

El descans és un factor clau per al benestar de les persones, tant per al seu benestar físic com emocional. També és important descansar bé i suficient per a poder enfortir el nostre sistema immunitari.

Darrerament estem exposades a un bombardeig intens d’informació sobre la crisi del coronavirus. Aquest fet ens pot portar a estar més nervioses del compte o patir crisis d’estrès, és per això que és important evitar la sobrecàrrega d’informació, sobretot abans d’anar a dormir.

Com a recomanació, també es pot aprofitar el moment actual per a practicar tècniques de relaxació com la meditació, el mindfulness o el ioga. Beure una infusió calenta lentament abans d’anar a dormir també ens pot ajudar a millorar el nostre descans. 

L’ALIMENTACIÓ

Una alimentació equilibrada és la base per una bona salut. 

Tot i que ens mantinguem actives, estar a casa comporta menys despesa energètica i és per això que es recomana potenciar el consum de fruita, verdura i llegums i no alimentar-se en gran quantitat de sucres, greixos i ultraprocessats.

Romandre a casa sense ocupacions rutinàries pot comportar un augment de la sensació de gana, així que si piquem entre hores, call escollir la fruita seca o els cereals integrals.

Cal que mantinguem sempre una bona hidratació. 

Els àpats també són un bon moment per compartir en família així que intentem fer els àpats plegats i dediquem-hi un temps adequat, sense utilitzar els mòbils i les tauletes. 

Aquesta també pot ser una bona oportunitat per cuinar amb els infants i joves!

Si sortim a comprar, planifiquem bé la compra per ser el mínim temps possible fora de casa. Anem-hi soles i recordem tots els consells que ens envien des de l’administració per tal d’evitar els contagis. 

L’EXERCICI FÍSIC

El confinament a causa de la crisi del coronavirus ens pot portar a un augment de sedentarisme i inactivitat. Els estudis demostren que l’exercici físic és clau per al benestar de les persones, és per això que aquests dies es recomana realitzar exercici físic a casa

Nombroses associacions, gimnasos, … ofereixen classes, exercicis i/o rutines online per tal de poder practicar des de casa. 

És una bona oportunitat per fer activitats noves i practicar exercici físic en família.

SALUT I TECNOLOGIA

Tal com recomana la Generalitat  aprofitem la tecnologia, però fem-ne un ús responsable durant aquests dies.

Quan utilitzem aquest tipus de dispositius: 

 • Apartem la mirada uns 20 segons cada 20 minuts a una distància d’uns 6 metres. 
 • Parpellegem sovint. 
 • Mantinguem  una distància adequada entre els ulls i la pantalla.
 • Inclinem les pantalles lleugerament cap enrere per evitar ombres i reflexos.
 • Intentem no utilitzar-les durant les 2 hores prèvies a anar a dormir 

 

RECURSOS

Com a recursos, comentar-vos que l’INEFC, juntament amb la Diputació de Lleida, el Departament de Salut i el COPLEFC, ha fet públic un programa d’exercicis físics saludables destinats a la ciutadania anomenat “Tens 15 minuts per a tu”?. Recordem, però, sempre que cal que fem activitat física al nostre ritme. 

Per exemple, al youtube, podem trobar un gran nombre de rutines d’exercicis. També existeixen aplicacions per al telèfon mòbil que marquen rutines diàries per mantenir-nos en forma!