Soledat

SOLEDAT

En aquesta època de confinament, una emoció molt comuna entre les persones que viuen soles o que tenen poc acompanyament dels seus iguals és la soledat. Frenar les activitats rutinàries comunes i el contacte social pot fer que l’estimulació sensorial que les persones rebem es vegi disminuida. Això pot alterar molt fàcilment el nostre estat anímic. Per tal de gestionar aquesta emoció i reduir l’angoixa recomanem pensar que aquesta és una situació passatgera amb un final. Cal remarcar que és una situació que tard o d’hora passarà així que cal posar el pensament en el futur i gaudir dels moments i dels aprenentatges que aquesta situació excepcional ens pot regalar.

Mantenir una bona comunicació amb companys i amics a través de vies electròniques és molt clau per millorar el bon estat anímic. També es pot contemplar l’opció de d’entrar en contacte amb comunitats virtuals per compartir interessos: llibres, cinema, cuina…

Un factor clau és també evitar l’excessiva informació dels mitjans de comunicació sobre el coronavirus. Mantenir-se informat és clau però cal limitar els moments de fer-ho.

La inactivitat també pot ser un factor que ens faci sentir soles, és per això que és molt important planificar tasques a fer cada dia i/o recuperar les llistes de coses pendents que segurament ens fèiem diàriament per la manca de temps.

Si per alguna situació personal no podem sortir a comprar, recordem que hi ha molts petits comerços de les poblacions que s’ofereixen a portar els aliments a casa, els seus números de telèfon els podem trobar fàcilment per internet i/o a les xarxes socials. Si, malgrat tot, no tenim alguna necessitat de compra coberta, també ens podem adreçar als ajuntaments per preguntar si tenen algun tipus d’ajuda disponible


RECURSOS

En el cas d’Olesa de Montserrat la xarxa de voluntariat i l’ajuntament han habilitat aquest recurs interessant.


També existeixen diverses plataformes per mantenir el contacte entre persones, n’és un exemple la plataforma fent amics www.fentamics.cat o inciatives de diverses biblioteques en relació a clubs de lectura.